Windshield Wiper Problem - Chevy HHR Network


Problems/Service/Repairs If you have a problem with your HHR, want a tip on repairing or performing a particular service to you HHR here is the place to post!

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10-05-2009, 11:40 AM   #1
Senior Member
Thread Starter
 
calgaryhhr's Avatar
 
Join Date: 06-21-2006
Location: Calgary
Posts: 943
Images: 3
Windshield Wiper Problem

Hey Y'all,

I'm wondering if anyone has experienced any problems with the windshield wipers not wanting to work?

I've noticed a couple times on my HHR the wipers not working properly. When I turn on the wipers (to intermittent) sometimes the wipers won't make an initial sweep. Sometimes the wipers will begin to move up across the windshield but will stop after about 2 inches. After the regular intermittent delay the wipers will work on the second and subsequent strokes. If I move the wipers to the on position (slow or fast) they will work right away as well.

I've also noticed similar behaviour when I pull the wiper switch down (ie. to make a single pass to clear the windshield.) Sometimes I have to pull the wiper stalk down a half dozen times before the wipers will actually make a pass.

The wipers seem to always work fine when I push the button to spray/mist and wipe the windshield.

Could this problem be related to some sort of faulty wiring or bad connection? I'm worried about possibly losing all use of my wipers and I really don't want that to happen especially with winter coming up. It can get very slushy and dirty here in the winter and if I couldn't clear my windshield I could be in big trouble.
calgaryhhr is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 12:00 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: 02-16-2009
Location: Frankenmuth/Flint, MI
Posts: 6,098
Images: 325
I don't know much about this type stuff, but to me, wouldn't that sound like wiring, or a switch or something.... Because the wipers do work, as shown by when you use the washer, so I wouldn't think it's the motor....

I'm sure someone else might be able to shed a little more light...
urbexHHR is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 12:22 PM   #3
Platinum Member
 
solman98's Avatar
 
Join Date: 07-17-2006
Location: Dallas, GA
Posts: 5,869
Images: 20
My truck had a similiar problem. It ended up being damaged solder joints on the pulse board. Only option was to replace the board or the entire motor.

Probably something similiar here.
solman98 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 12:33 PM   #4
Senior Member
Thread Starter
 
calgaryhhr's Avatar
 
Join Date: 06-21-2006
Location: Calgary
Posts: 943
Images: 3
Quote:
Originally Posted by solman98 View Post
My truck had a similiar problem. It ended up being damaged solder joints on the pulse board. Only option was to replace the board or the entire motor.

Probably something similiar here.
Was that an expensive repair? Is that something that can be done easily in the driveway or would it be best to let the mechanic tackle this problem?

I'm having a look at gmpartsdirect right now and they list a "module" and a "wiper motor". This pulse board that you mentioned would that be the same as the "module"? It doesn't seem to be too expensive (only $50 on GMPartsDirect.)

I'm assuming this module and motor and other wiper components should be easy to access by removing the black cowl under the windshield at the rear of the engine compartment.
calgaryhhr is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 12:37 PM   #5
Platinum Member
 
solman98's Avatar
 
Join Date: 07-17-2006
Location: Dallas, GA
Posts: 5,869
Images: 20
Quote:
Originally Posted by calgaryhhr View Post
Was that an expensive repair? Is that something that can be done easily in the driveway or would it be best to let the mechanic tackle this problem?
If it is the same, and your good with an iron, then probably not hard. Mine was covered under a recall, but I had already replaced the motor. The pulse board came out as a result of the recall.

But might be worth taking a look. No clue as to what a replacement motor for the HHR costs.
solman98 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 01:10 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
 
calgaryhhr's Avatar
 
Join Date: 06-21-2006
Location: Calgary
Posts: 943
Images: 3
Quote:
Originally Posted by solman98 View Post
If it is the same, and your good with an iron, then probably not hard. Mine was covered under a recall, but I had already replaced the motor. The pulse board came out as a result of the recall.

But might be worth taking a look. No clue as to what a replacement motor for the HHR costs.
I'm not sure what a replacement motor costs either. GMPartsDirect didn't list a motor only the module.
calgaryhhr is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 02:01 PM   #7
Platinum Member
 
solman98's Avatar
 
Join Date: 07-17-2006
Location: Dallas, GA
Posts: 5,869
Images: 20
Quote:
Originally Posted by calgaryhhr View Post
I'm not sure what a replacement motor costs either. GMPartsDirect didn't list a motor only the module.
Check EBay.....

http://motors.shop.ebay.com/__?_from...+motor&_sacat=

Actually pretty cheap.
If you swap it out, I'd go ahead and do the plastic cowl area repair for leaks.
solman98 is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 04:47 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: 08-06-2008
Location: Grand Haven, MI
Posts: 1,752
Images: 145
Quote:
Originally Posted by calgaryhhr View Post
Hey Y'all,

I'm wondering if anyone has experienced any problems with the windshield wipers not wanting to work?

I've also noticed similar behaviour when I pull the wiper switch down (ie. to make a single pass to clear the windshield.) Sometimes I have to pull the wiper stalk down a half dozen times before the wipers will actually make a pass.

The wipers seem to always work fine when I push the button to spray/mist and wipe the windshield.

Could this problem be related to some sort of faulty wiring or bad connection? I'm worried about possibly losing all use of my wipers and I really don't want that to happen especially with winter coming up. It can get very slushy and dirty here in the winter and if I couldn't clear my windshield I could be in big trouble.
I am having the same issue on the intermittent (single) wipe. Sometime it works, and other times it takes many tries before it wipes. Once it works the 1st time, it continues to work though. I know that if I take it to the dealer it will work fine and they will just tell me PNF....
esmarkey is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 05:27 PM   #9
Member
 
Join Date: 03-04-2008
Location: KS
Posts: 49
Images: 4
I had this issue with my wipers. I took a video with my camera and showed it to my service manager because I didn't think he'd believe me. They had to replaced the BCM as they told me the BCM was not always sending the command to turn the wipers on when in intermittent. Have not had any problems since the replacement.
turbotim is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2009, 05:53 PM   #10
Senior Member
Thread Starter
 
calgaryhhr's Avatar
 
Join Date: 06-21-2006
Location: Calgary
Posts: 943
Images: 3
I don't want to have to replace the BCM (I think that is a costly repair.) I think I'll live with this irritating condition for now and hope that the wipers are reliable in the low and high speed setting.

If those decide to start crapping out then I'll look into a repair.
calgaryhhr is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2009 hhr windshield wiper problem dkitch HHR SS 2 12-11-2013 05:43 PM
windshield wiper problem hurst2001 General HHR 9 10-06-2010 05:49 PM
New Windshield Wiper Problem James06 Problems/Service/Repairs 11 10-27-2009 11:49 PM
Passenger windshield wiper arm philliesred Problems/Service/Repairs 1 05-19-2009 10:11 PM
Windshield wiper rubbing on the hood when wiper is up. twistrman Problems/Service/Repairs 26 07-18-2008 10:22 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 03:13 AM.


Copyright © 2005 - 2013 Internet Brands, Inc. All rights reserved.