Multiple Codes / "Phantom" Problem - Chevy HHR Network


Problems/Service/Repairs If you have a problem with your HHR, want a tip on repairing or performing a particular service to you HHR here is the place to post!

Reply
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 02-20-2016, 04:07 PM   #1
Thread Starter
 
Join Date: 02-19-2016
Location: Boise
Posts: 1
Question Multiple Codes / "Phantom" Problem

Good afternoon!

I've been through the search for the primary problem code and didn't see a situation that matches mine.

When I drove my HHR (2010) on Thursday, it had a hell of a time switching gears, and the speedometer, tachometer, and gas gauge were bouncing all over the place. Also, the check engine light was on, as was - for some reason I can't fathom - the anti-theft light, even though I'd used my key fob to unlock the car.

I drove it again today, and the only issue that popped up was the check engine light. All the other issues were gone. I popped into an auto supply store and asked them to give me a readout of the codes, and this is what they came up with:

U0073 - Control Module Communication Bus A Off
U0100 - Lost Communication with Engine Control Module
TWO P0700 - Transaxle Control Module (TCM) Malfunction

Funny thing is, as soon as he disconnected the reader, the check engine light went off. I drove for a bit more running the rest of my errands. The check engine light stayed off, and the car drove just fine.

All that being said, I have a few questions.

  1. What difference does it make that there were two P0700 codes?
  2. Do I need to check or poke at anything, knowing that the problem seems to have gone away completely?
  3. If I do need to check something, I will love you forever if you can link to a video or picture that shows me exactly what I'm looking for.


Thanks for your input!
Dev Anthony is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2016, 05:40 PM   #2
Technical Moderator
 
donbrew's Avatar
 
Join Date: 01-23-2009
Location: Fredericksburg, Virginia
Posts: 13,749
One code was pending or stored and the other was current.

Put "crazy" into the search box at the top of the page.

in the mean time; this is what you asked for

donbrew is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2016, 05:45 PM   #3
Senior Moderator
 
Join Date: 04-09-2006
Location: Vancouver, BC, Canada
Posts: 6,034
We've had a number of members with similar issues. It may be totally cleared, but there are some things worthy of checking. From what I remember, the typical suggestions were:

- check the battery at an auto parts store with a load tester to ensure it is up to snuff (a bad/low battery can cause some very weird issues, including bad shifting, gauges running wild etc.)
- check under the hood for loose/bad ground connections from the trans to near the radiator top support (if I remember right)
- check the under hood fuse box to ensure that the top half is secure to the lower half


How many miles you got on your 2010?

ps: good one Donbrew!!!!!! gonna have to save that one for my records here.
whopper is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2016, 06:42 PM   #4
Moderator
 
Oldblue's Avatar
 
Join Date: 10-13-2011
Location: Welland,Ont Canada
Posts: 16,074
First off Welcome to the site! And all the codes and things point towards the fuse box as Don mentions and a dying battery as Whopper says!
Sometimes the battery has a dead cell and can cause this problem.
Oldblue is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2016, 12:30 AM   #5
Technical Moderator
 
Lucky's Avatar
 
Join Date: 12-24-2007
Location: Seville. OH
Posts: 2,873
Welcome to the site

Also check connection
Attached Images
 
Lucky is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2016, 11:05 AM   #6
Member
 
Join Date: 09-08-2008
Location: Tarzana, CA
Posts: 81
You may want to read my thread...https://www.chevyhhr.net/forums/prob...-sudden-54847/

And when you check the battery while your there remove the ground connection and clean the terminal and the surface it mates to then reinstall. Pull the fuse and re-seat it.

Mike R
MikeRuth is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2016, 11:51 AM   #7
Moderator
 
Oldblue's Avatar
 
Join Date: 10-13-2011
Location: Welland,Ont Canada
Posts: 16,074
Great first hand advice! Thanks Mike!!
Oldblue is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2016, 02:58 PM   #8
New Member
 
Join Date: 05-19-2013
Location: So. Cal
Posts: 11
Great thread guys. My car started acting up with many of these symptoms. I am going to start here and see what happens!!
RollinKaos is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2016, 03:01 PM   #9
Technical Moderator
 
donbrew's Avatar
 
Join Date: 01-23-2009
Location: Fredericksburg, Virginia
Posts: 13,749
Sure would be nice if people came back with results.
donbrew is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2016, 03:04 PM   #10
Moderator
 
Oldblue's Avatar
 
Join Date: 10-13-2011
Location: Welland,Ont Canada
Posts: 16,074
The OP seems to be a one and done! No activity after this original post date of 02/20/2016
Oldblue is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HHR parasitic (phantom, mystery) electrical drain, dead battery nedwob Problems/Service/Repairs 26 12-21-2017 07:03 AM
Boss Phantom Speakers !! SHADOW(IN) Audio and Video 3 09-21-2011 07:18 AM
Creating a 'phantom' HHR model.... mongo Appearance/Modifications Discussions 26 10-14-2008 12:10 AM
Cheap Rolls Royce Phantom (very similar car) SIHHR The Lounge 19 01-23-2006 10:08 PM


Tags
cel code p0700, cel code u0073, cel code u0100

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 08:32 PM.


Copyright © 2005 - 2017 Internet Brands, Inc. All rights reserved.